Marijke leeft

Marijke komt op 13 maart 1974 als vis ter wereld.

Ze speelt en steelt de show. Na het hele kinderen voor kinderen-repertoire, zingt ze later mee uit volle borst met voornamelijk vrouwelijk geweld. Eerst thuis voor de spiegel en dan start ze als backing vocal in een echte muziekgroep.

In de middelbare school volgt ze Vrije Beeldende Kunst. Samen met muziek, toneelimprovisatie en sport, zal het bepalend blijken voor haar toekomst.

Terwijl ze haar studies van onderwijzeres afmaakt, recenseert ze kinder- en jeugdboeken (Pluizuit, Pluizer) en volgt ze een cursus grime en bodypaint (SIVO).

In 2000 start ze als onderwijzeres, maar al snel merkt ze dat dat schoentje haar niet helemaal past en ze meer kinderen wil bereiken. Het podium roept.

Ze zoekt interessante cursussen uit voor zang, theater en dans (Jazz Studio, Roy Hart, Ultima Vez) en vindt zo haar weg naar de toneelacademie te Maastricht.

Ze start als dramadocent en werkt educatief en didactisch materiaal uit. In opdracht van Kunst In Zicht, schrijft ze het boekje 'de theatertrip van Ton en Thea' om de theatercodes aan jonge kinderen mee te geven.

Naast het geven van diverse workshops, doceert ze toneel en voordracht in academies voor muziek en woord.( Turnhout, Brasschaat, Borgerhout)

In 2003 richt ze vzw Roodvonk op om haar artistieke virus te verspreiden en speelt ze mee in verschillende theater- en televisieproducties.
Ze zoekt muzikanten bij elkaar, werkt interactieve gedichten- en verhalenprogramma’s uit én maakt haar eerste eigen muzikale theatervoorstelling Vonkels in 2005.

Ondertussen schrijft ze muziekteksten en stelt ze als frontvrouw 'Vroink' samen, een nieuwe muziekgroep voor kinderen. In 2017 werd Vroink 'de Roodvonkband' waarmee het leeslied gerealiseerd werd met bijhorende videoclip. Net voor de aanvang van het Corona-tijdperk kwam ‘Marijke & de Hanen’ in de plaats met ondermeer het Coronalied. Van enkele nummers zijn ook clips gemaakt, die vind je onder het youtubekanaal van Roodvonk.

In 2007 debuteerde Marijke met 'Wiebelkont' haar eerste boek over het energieke personage Bet. In 2020 werd dit drieluik als omnibus opnieuw uitgegeven met bijhorende cd Wiebelkont Omnibus

In 2022 schrijft ze een eerste gedichtenbundel ‘ Oma Pannenkoek’; rouw & verlies op kindermaat. In 2023 verschijnt haar non- fictieboek ‘EHBO-ouders uit elkaar, een gidsend woordenboek’ om taal te geven aan tieners en jongeren die opgroeien met gescheiden ouders. In deze recensie lees je er meer over.

Marijke voelt zich op het podium als een vis in het water, solo en omringd door getalenteerde muzikanten en tegenspelers.
Ze houdt ervan om naast haar eigen creaties in opdracht op maat verhalen en liedjes uit te werken.

Na al die jaren werken met en voor kinderen, werkt ze stilaan meer en meer programma’s uit voor volwassenen en jongeren.
Juke Books is één van de succesvolle producties waarmee ze toert en in het najaar staat haar eerste solo voor volwassenen op de planning: 'Marijke Bloot in 13 delen'.

Marijke haar brein werkt als een turbo. Als een ideeënfontein legt ze soms de mafste verbanden en liefst out of the box. Ze heeft tonnen daadkracht en oog voor detail. Ze staat stevig met twee voeten op de grond met een groot hart voor dieren. ​

Ze laat haar stem klinken als stemactrice voor voice-over en gekke stemmetjes en als zangeres met eigen nummers.
Ze stimuleert in alles wat ze doet ook impliciet om je hart te volgen en dromen na te streven, hoe gek ze misschien wel afwijken van het ‘gangbare’.

Met haar werk zet ze vooral buitenbeentjes in de kijker en geeft ze taal aan moeilijkere thema’s. Ze is een vat aan creativiteit en ademt positivisme uit. Dit samen met humor en haar ervaring met zwaardere thema’s zoals de dood en scheiding gekoppeld aan haar gedichtenbundel Oma Pannenkoek rond rouw & verlies en haar jongste boek EHBO-ouders uit elkaar, maakt dat ze gezien wordt als inspirerende spreker.
Ze zet graag mensen in hun kracht en gelooft in positieve energie en stroom.

Ze houdt helemaal niet van onverdraagzaamheid en autoriteit. Ze wordt geraakt door de onbevangenheid van kleine dingen in het leven, warmte, natuur, vrijheid, creatief bezig zijn en spelen!

Je kan een date met haar inplannen voor een brainstorm, een opdracht op maat, een advies, een voorstelling boeken, optreden strikken of haar een gastrol bieden met emotionele diepgang of een leuke hoek af.

 • Contact

  Marijke Umans
  +32 497 50 31 33
  info@marijkeumans.be
  BTW: BE 0861231326

  Links

  Marijke kan je ook vinden bij Roodvonk
  www.roodvonk.be
  EHBO ouders uit elkaar
  www.ehbo-kid.be

  Social

  Website: Lemon / Foto's: Kathleen Michiels